Skip to content Skip to footer

Na Konferenciji se govorilo o nizu tema bitnih sportskim lokalnim zajednicama, a predstavljeni su i primjeri dobre prakse u provedbi Europskog tjedna sporta, ali i mogućnosti financiranja sporta na lokalnoj i regionalnoj razini.

U organizaciji Ministarstva turizma i sporta kao nacionalnog koordinatora Europskog tjedna sporta, a u suradnji sa Zajednicom športskih udruga i saveza Međimurske županije 22.-23.studenoga 2022. u Termama Sveti Martin održana je konferencija „Sportska izvrsnost europskih regija i gradova – Aktivna i zdravija Europa“ u skladu s ciljevima Europskog tjedna sporta 2022.

70-ak predstavnika sportskih jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave na Konferenciji je imalo priliku čuti više o načinu kandidature za Europske regije sporta i Europski grada sporta putem udruženja ACES Europe (ACES Europe neprofitna je organizacija  smještena u Bruxellesu i službeni je partner Europske komisije u Europskom tjednu sporta. Svake godine dodjeljuje priznanja: Svjetska prijestolnica sporta, Europska prijestolnica sporta te titule Europske regije, otoka, zajednice i Europskog grada sporta). Kroz panel raspravu na primjerima dobre prakse (Međimurska županija, Grad Sisak i Grad Osijek) mogli su čuti više o načinima kandidiranja županija i gradova te pozitivnim učincima kandidature na lokalnu zajednicu. O problematici tjelesne (ne)aktivnosti osmogodišnjaka govorili su predstavnici HZJZ-a, a kao odgovor na tjelesnu (ne)aktivnost općenito, sudionicima je predstavljena inicijativa Europske komisije, projekt Europski tjedan sporta te važnost uključivanja lokalnih zajednica u njegovu provedbu. Svi predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave pozvani su da slijede primjer Grada Pazina, kao primjera dobre prakse u organizaciji Europskog tjedna sporta na lokalnoj razini. Tema drugog dana konferencije bila  je vezana uz financiranje sporta putem natječaja Ministarstva turizma i sporta, govorilo se o ERASMUS + natječaju i o mogućnostima prijavljivanja na natječaj te novom pozivu za mobilnost trenera i sportskog osoblja te su sudionici informirani o novom Zakonu o sportu s naglaskom na lokalni sport.

Skip to content