Skip to content Skip to footer

Ovaj projekt će se po osmi puta održati diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022., a  Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinacijsko tijelo, pod motom #BeActive tijekom cijelog tjedna organizira niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom.

Danas je u Karlovcu održana najavna konferencija Europskog tjedna sporta, koji će se i ove godine, po osmi puta, održati diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022.. Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinacijsko tijelo, pod motom #BeActive tijekom cijelog tjedna organizira niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom. Europska komisija inicirala je projekt kao odgovor na loše statistike o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije, a cilj projekta je promicati sport, redovitu tjelesnu aktivnost građana svih dobi i stupnja fizičke pripremljenosti, kao i pozitivan učinak koji imaju na fizičko i mentalno zdravlje i socijalnu uključenost, te potaknuti građane na aktivniji i zdraviji život. 

Projektom se želi potaknuti građane da pronađu sport odnosno vrstu rekreacije koja najbolje odgovara njihovim interesima, mogućnostima i potrebama, ali i da ostanu aktivni tijekom cijele godine, ne samo tijekom Europskog tjedna sporta.

„Kao i svake godine Ministarstvo turizma i sporta pripremilo je tijekom cijelog tjedna niz aktivnosti kojima želimo potaknuti naše građane na bavljenje sportom, jer projektom želimo doći do što više građana – djece, školaraca, studenata, radno aktivnih, umirovljenika te osoba s invaliditetom. Uključivanje što više građana u bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od naših iznimno važnih ciljeva s obzirom na loše pokazatelje o tjelesno aktivnoj populaciji u Hrvatskoj te je taj izazov prepoznat i u strategiji Nacionalnom programu športa kao i u Programu Vlade RH. Europski tjedan sporta jedan je od alata kojim želimo smanjiti negativne trendove, međutim postoji i niz drugih aktivnosti koje su prepoznate strategijom i bit će realizirane donošenjem novog Zakona o sportu poput veće dostupnosti sporta kroz ulaganje u sportsku infrastrukturu te osiguravanja uvjeta za bavljenje sportom za djecu i mlade kroz izravnu pomoć županijskim sportskim zajednicama“, istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Tijekom 2021. godine diljem Republike Hrvatske organizirano je 160 događanja u sklopu kojih je sudjelovalo 40.000 građana, dok je ukupno dosad kroz sedam godina u sve aktivnosti uključeno 200.000 građana.

Posebni tematski dani bit će posvećeni vježbanju u školama, vježbanju mladih, kao i vježbanju u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije u školama, na fakultetima te na radnom mjestu. Cilj je pokazati da se može vježbati u svakom trenutku, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Jedna od već tradicionalnih aktivnosti tijekom Europskog tjedna sporta je i #BeActive Night, noćno vježbanje kojem će ove godine domaćin biti Karlovac.

„Današnji stil življenja iziskuje puno više aktivnosti, promocije i važnosti bavljenja sportom. Drago mi je da je cijela ova organizacija prepoznala Karlovac kao grad gdje će se održati jedno događanje u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta. Kada govorimo o rekreaciji, mislim da se Karlovac može kandidirati i za europski grad sporta“, rekao je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.

Ovogodišnja ambasadorica projekta je trostruka olimpijka u skijaškom trčanju Vedrana Malec, a projekt su kroz godine održavanja podržali mnogobrojni naši uspješni sportaši – nogometaši Dejan Lovren, Bruno Petković, Mateo Kovačić, zlatni rukometaš Petar Metličić, olimpijski viceprvak i osvajač Svjetskog kupa skijaš Ivica Kostelić, rukometašica Maida Arslanagić, profesionalne tenisačice Donna Vekić i Ana Konjuh, olimpijski pobjednik vaterpolist Josip Pavić, profesionalna atletičarka Marija Tolj, tenisač Marin Čilić, NBA košarkaš Dario Šarić, košarkašica Antonija Sandrić, olimpijski pobjednici i svjetski i europski prvaci braća Sinković, olimpijski vice-prvak Damir Martin, zlatni olimpijac jedriličar Šime Fantela, bivši veslač Branimir Vujević, taekwondoašica Iva Radoš, gimnastičari Robert Seligman i olimpijski viceprvak Filip Ude, kondicijski trener Pero Kuterovac, kineziolog i nutricionist Mario Mlinarić, hrvatska košarkaška reprezentacija, hrvatska rukometna reprezentacija, hrvatska nogometna reprezentacija, KK Cibona i KK Cedevita, RK PPD Zagreb, hrvatska skijaška reprezentacija te naši ambasadori heroji – vatrogasci, HGSS- ovci, alpinisti i izviđači.

PROGRAM EUROPSKOG TJEDNA SPORTA 2022.

  • Otvorenje, 23. rujna (park na Trgu J.J.Strossmayera, Zagreb)
  • #BeActive Night, 24. rujna (Šetalište dr. Franje Tuđmana – Šanac, Karlovac)
  • Nacionalni dan – sportsko selo, 25. rujna (livada pored Malog Jezera, RSC Jarun)
  • Dan mladih, 26. rujna (Sveučilišni kampus, Osijek)
  • Školski dan, 27. rujna (SRC Lepoglava)
  • Fokus dan – Radno mjesto, 29. rujna

Europskom tjednu sporta, kao partner, pridružio se i projekt Aktivna Hrvatska koji će svoj trening jubilarne desete sezone održati u subotu, 24. rujna s početkom u 11 sati na platou Gradec u Zagrebu. Na treningu se očekuje više od dvjesto vježbača.

Cijeli tjedan bit će posvećen i aktivnosti u fitness centrima i sportskim klubovima koje se poziva da organiziraju vlastite aktivnosti te dane otvorenih vrata za sve građane. Također provest će se i kampanja nove inicijative Europske komisije #HealthyLifeStyle4All, kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Svi građani taj tjedan moći će potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

Skip to content