O Europskom tjednu sporta


O ČEMU JE RIJEČ?

Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2020. godine održava šesti put. Nastavno na uspjehe prethodno organiziranih događanja unutar Europskog tjedna sporta i ove će se godine osmisliti nove aktivnosti te nastaviti s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

ZAŠTO?

Šport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko športa možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge športa kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočava društvo u Europi.


CILJ?

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. ETS ruši stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem športu. Okuplja pojedince, tijela javne vlasti, športski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama Europski tjedan sporta potaknut će Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te će im omogućiti više vježbanja u svakodnevnom životu.

KADA?

Europski tjedan sporta 2020. godine započet će 23. rujna. Kao i prethodne godine, u sklopu ovog europskog događaja organizirat će se s aktivnosti diljem Europe. Zemlje sudionice moći će organizirati aktivnosti i događaje na nacionalnoj razini tijekom određenog nacionalnog Tjedna sporta. Službeno otvorenje Europskog tjedna sporta 2020. godine održat će se u Njemačkoj 23. rujna. U Republici Hrvatskoj Europski tjedan sporta obilježit će se od 23. do 30. rujna 2020. godine.


KAKO?

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije. Tjedan sporta diljem Europe provodit će se vrlo decentralizirano i u bliskoj suradnji s nacionalnim koordinatorima te brojnim različitim partnerima koji snažno podupiru Tjedan sporta. Europski tjedan sporta 2020. godine bit će organiziran oko središnjih tema: ObrazovanjeRadno mjestoOtvoreni prostorŠportski klubovi , Fitness centri i  #BeActive Night. Za svako od navedenih okruženja organizirat će se brojne inicijative i aktivnosti na različitim razinama (europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini).


SUDJELUJTE!

Europski tjedan sporta namijenjen je VAMA!

Ne propustite mogućnost sudjelovanja u petom izdanju Europskog tjedna sporta! Građanima su sve aktivnosti dostupne bez naknade. Družite se s nama diljem Lijepe naše. Očekuju vas mnogobrojne aktivnosti u cijeloj Europi. Za više informacije posjetite i službenu EWoS internetsku stranicu Europske komisije! #BeActive!

EUROBAROMETAR

Eurobarometar pruža detaljnu statistiku o (ne)aktivnosti u Europi.
Europska komisija provela je istraživanje o športu i tjelesnoj aktivnosti građana Europske Unije, a najnoviji podaci objavljeni su u ožujku 2018. godine. 28 031 građana iz različitih socijalnih i demografskih kategorija u 28 država članica Europske Unije, između 2. i 11. prosinca 2017. godine, intervjuirani su metodom “licem u lice” kod kuće i na njihovom materinjem jeziku, u ime Glavne uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu.

Izvještaj je dostupan na službenim stranicama Europske komisije.