Skip to content Skip to footer
Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije kojoj je glavni cilj promocija sporta i tjelesne aktivnosti među građanima Europe, a svake godine održava se u razdoblju od 23. do 30. rujna. Ministarstvo turizma i sporta zaduženo je kao nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta za provedbu projekta koji uključuje organizaciju nacionalnih događanja, koordinaciju svih aktivnosti u Hrvatskoj te promicanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života tijekom cijele godine.
Ovogodišnji tematski dani, Outdoor event Zrmanja triple Challenge 3.0, Sportsko selo, #BeActive Night – vježbanje pod zvijezdama, Dan mladih, Školski dan, ali i vježbanje na radnom mjestu tisućama građana pokazali su da se aktivan može biti uvijek i svuda. Europski tjedan sporta pokrenuo je mnoge gradove, mjesta i općine kao što su Zagreb, Rijeka, Zadar, Šibenik, Kaštel Lukšić, Metković, Bjelovar, Rovinj, Čakovec, Vodnjan, Poreč, Maslenica, Mursko Središće, Kutjevo, Vela Luka, Posedarje i mnoge druge te s više od 155 događaja na više od 30 različitih lokacija potaknuo građane da budu aktivni.
Više od 45 000 građana pridružilo se Europskom tjednu sporta, okrenulo se zdravijem načinu života te pronašlo aktivnost za sebe. Iako je za vrijeme i neposredno nakon Covid-19 pandemije zabilježen blagi pad u broju događanja, ali i broju građana koji sudjeluju u Europskom tjednu sporta, posebno veseli činjenica da je deveto izdanje Europskog tjedna sporta rekordno po broju događanja, ali i broju sudionika u Hrvatskoj.
Cilj inicijative je kroz aktivnosti povezati cijelu Hrvatsku, neovisno o spolu, dobi, tjelesnoj spremi ili lokaciji, a ove godine Europski tjedan sporta zaista je obilježen u svakom kutku Lijepe Naše. S godinama se povećava broj građana koji sudjeluju u Europskom tjednu sporta, a posebno veseli činjenica da ti isti građani zahvaljujući aktivnostima kroz koje prolaze tijekom Tjedna mijenjaju svoje životne navike i ostaju aktivni cijelu godinu čime se ostvaruje glavni cilj ovog projekta, poticanje ljudi na zdrav i aktivan život. U širenju poruke #BeActive i ove godine sudjelovali su ambasadori Europskog tjedna sporta: Leona Popović, Dina Levačić, Ivan Kvesić, Ivan Krapić, Maja Drobnjaković i Dino Sinovčić.
Skip to content