Skip to content Skip to footer
Ministarstvo turizma i sporta kao nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko – baranjske županije 30. studenoga 2023. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku organiziralo je završnu konferenciju u skladu s ciljevima Europskog tjedna sporta 2023.
Na konferenciji pod nazivom “Održivost sportskih građevina i velikih međunarodnih sportskih natjecanja kao poticaj prema zelenijem sportu” sudjelovalo je više od 70 predstavnika nacionalnih saveza te jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Na konferenciji su se predstavile Preporuke stručne radne skupine EU o zelenom sportu, principi i kriteriji izgradnje sportskih građevina te organizacija velikih sportskih manifestacija sukladno ekološkim standardima. Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak ukazao je na klimatske promjene s kojima se, kao i većina drugih sektora, suočava i sportski sektor
  • Ministarstvo turizma i sporta već dugi niz godina potiče izgradnju, obnovu i opremanje sportske infrastrukture s ciljem poticanja bavljenja sportskih aktivnostima. Prednost za financiranje imaju projekti izgradnje ili obnove energetske učinkovite infrastrukture, istaknuo je državni tajnik Družak.
Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, brigadir Miroslav Zekušić pozdravio je sudionike te pohvalio suradnju HOO-a i Ministarstva obrane kada je u pitanju zapošljavanje vrhunskih sportaša
  • Ministarstvo obrane RH trenutno zapošljava 53 vrhunska sportaša i na to smo izuzetno ponosni, istaknuo je brigadir Zekušić.
Dubravko Ižaković, izaslanik župana Osječko – baranjske županije te glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije izuzetno je ponosan što je Osječko – baranjska županija proglašena Europskom regijom sporta 2024.
  • Naša je županija izuzetno dobro organizirana po pitanju sporta bilo amaterskog ili profesionalnog, individualnog ili ekipnog, a do sada smo se pokazali kao dobri domaćini u organizaciji velikih sportskih manifestacija. Titulu Europske regije sporta kvalitetno ćemo iskoristiti i tijekom 2024. godinu još ćemo snažniji naglasak staviti na sport, izgradnju sportske infrastrukture, opremanje sportskih terena i podizanje kvalitete i uvjeta treniranja svih sportaša od rekreativnih do profesionalnih, istaknuo je Ižaković.
Sudionici konferencije, od organizatora velikih međunarodnih sportskih natjecanja, Highlander, Croatia Rally-ja i CRO race imali su priliku čuti kako smanjiti utjecaj velikih sportskih manifestacija na okoliš te kako ta natjecanja organizirati na održiv i zeleniji način.
Na stručnim radionicama govorilo se o izgradnji, građevinskim zahvatima i opremanju sportskih građevina prema DNSH načelu te sufinanciranju sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja te programa obuke neplivača “Hrvatska pliva”.
Skip to content