Objavljeno, 26. rujna 2019.

U Zagrebu u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport u sklopu Europskog tjedna sporta održan je Školski dan posvećen prevenciji nasilja športom u školama

Nakon velikog otvaranja Europskog tjedna sporta uz promociju rekreacije za sve građane te Senior dana koji je bio rezerviran za građanstvo starije životni dobi, današnji dan u sklopu ove inicijative koju u Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za šport bio je posvećen školarcima. Više od stotinu učenika zagrebačke OŠ Ivana Gundulića te polaznika Univerzalne športske škole iz Osijeka svojim smijehom i veseljem uljepšali su prekrasan sunčan dan na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

Školski dan održan je u duhu fair-playa povezavši poruku o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću, ali i važnosti korektnog i pristojnog ponašanja i navijanja.

“Današnji dan spojili smo s projektom “Prevencija nasilja športom u školama” gdje smo djeci predstavili naše maskote Timija i Tomija s motom “Uđi u igru”. Želimo im osim navika o dobrobiti tjelesnog vježbanja, usaditi i navike o fair-play i korektnom ponašanju, jer je to sve sastavni dio športa”, objasnila je voditeljica projekta i načelnica Martina Jeričević.

Ovu važnu poruku danas su djeci prenijeli nogometaši GNK Dinama, Bruno Petković, Mislav Oršić i Francois Moubandje, rukometaši PPD Zagreba Zlatko Horvat, Ante Gadža, Josip Božić- Pavletić, Josip Vekić, Valentino Ravnić i Aleks Vlah, kao i trener Mario Mlinarić i voditelj Luka Bulić. Mali školarci naučili su kako se zagrijati za trening, ali i okušali se u nogometnim i rukometnim potezima sa svojim idolima.

Atmosferu je dodatno ugrijao band Adastra koji je u suradnji s Interventnom policijom u Zagrebu ukazao na problem vršnjačkog nasilja i nasilja općenito.