Objavljeno, 26. lipnja 2017.

U sklopu najave Europskog tjedna sporta koji će se održati u rujnu rukometašica Maida Arslanagić družila se s umirovljenicima na natjecanju Seniorijada 50+ te im dijelila savjete kako da svakodnevnim bavljenjem tjelesnom aktivnošću ostanu aktivniji i zdraviji u starijoj dobi.

Zagreb, 14. lipnja 2017. – Da je bavljenje fizičkom aktivnošću u „trećoj dobi“ iznimno važno, ali i jednostavno, pokazali su sudionici Seniorijade 50+, natjecanja građana starijih od 50 godina koji su snage odmjerili u malom nogometu, mini kuglanju, šahu i kartanju bele. Tom ih je prilikom posjetila hrvatska rukometašica Maida Arslanagić kako bi dodatno istaknula koristi koje tjelesna aktivnost donosi njihovom cjelokupnom zdravlju, te da se sportom može baviti zaista svatko, neovisno o dobi i tjelesnoj kondiciji. Posjetila ih je u sklopu najave Europskog tjedna sporta kojeg će Središnji državni ured za šport organizirati od 23. do 30. rujna ove godine, a bit će otvoren velikim središnjim događanjem na Jarunu.

Maida, koja je druženje s građanima u Mjesnoj samoupravi na zagrebačkoj Knežiji započela istezanjem a potom s njima zaigrala mali nogomet, kao ambasadorica Europskog tjedna sporta rado podržava ovakva događanja, pritom naglašavajući: „Mislim da se nedovoljno potiče starije osobe na bavljenje fizičkom aktivnošću. Budući istraživanja pokazuju da više od polovice građana u Hrvatskoj ne vježba dovoljno, a taj se postotak povećava u starijoj dobi, potrebno je stvarati prilike u kojima će se promicati sport među populacijom svih dobnih skupina – djecom, mladima, radno aktivnima i umirovljenicima. Posljedice sjedilačkog načina života i bolesti koje on uzrokuje često tek u starosti izlaze na vidjelo. Zato je važno zdrave navike kretanja razviti što ranije, a osobito se svakodnevno kretati u starijoj dobi. Drago mi je da su danas moji stariji, ali vitalni, sugrađani to prepoznali dajući nam primjer da za usvajanje zdravih navika kretanja nikad nije kasno te da sport nije namijenjen samo mladima u naponu snage. Postoje sportske aktivnosti prilagođene svim dobnim skupinama, stoga pozivam sve građane starije dobi da se uključe u inicijative poput nadolazećeg Europskog tjedna sporta i Seniorijade 50+ te saznaju kako biti zdraviji i sretniji“.

Seniorijada je okupila članove udruga za starije osobe koje djeluju u sklopu Mjesne samouprave Knežija, a organizirao ju je Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce kojem je cilj omogućiti pojedincima svih životnih dobi jednaku priliku za razvoj i realiziranje vlastitih potencijala kroz organiziranje i provođenje obrazovnog, rekreativnog, zdravstvenog, odgojnog, psihosocijalnog, savjetodavnog, znanstveno-istraživačkog te humanitarnog rada.

Događanje je održano u sklopu najave Europskog tjedna sporta koji se treću godinu zaredom provodi uz moto #BeActive u zemljama Europske unije, odgovor je na zabrinjavajuće podatke o nedovoljnom kretanju građana svih dobnih skupina, a cilj mu je potaknuti ih na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću tijekom cijele godine, neovisno o dobi, tjelesnoj kondiciji ili invaliditetu.