Objavljeno, 06. prosinca 2019.

Zagreb, 6. prosinca 2019. – S više od 45.000 sudionika, 28 športskih događanja, uključenim školarcima, mladima, ali i ljudima starije životne dobi u gradovima diljem Hrvatske, ovogodišnji Europski tjedan sporta u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport najuspješniji je u posljednjih pet godina.

Mali jubilej ove inicijative koju je pokrenula Europska komisija zbog loših pokazatelja tjelesne aktivnosti u zemljama Europske unije, Središnji državni ured za šport obilježio je večeras u Zagrebu nagradivši one najbolje.

„Iznimno smo zadovoljni što ovaj projekt u Hrvatskoj raste iz godine u godinu i što se pokazatelji tjelesne aktivnosti naših građana počinju mijenjati. Svjesni smo da je to proces koji traje, koji zahtijeva vrijeme, ali isto tako svjesni smo i njegove velike važnosti jer ovdje je prvenstveno pitanje bavljenja tjelesnom aktivnosti u svrhu zdravlja. Zbog toga je taj problem prepoznat i u Nacionalnom programu športa 2019.-2026., a Europski tjedan sporta i poruka koju pronosi ta inicijativa jedan je od načina na koji možemo i želimo utjecati na to da Hrvatska bude što zdravija nacija“, rekao je zamjenik državnog tajnika za šport Krešimir Šamija.

Veliko otvorenje na Europskom trgu u Zagrebu s više od 15.000 sudionika, razne manifestacije od Virovitice, Bjelovara, Zaboka, Kutine pa do Rijeke, Zadra i Splita, dani otvorenih vrata u sportskim i fitness centrima u svim dijelovima Hrvatske, školski dan na Cvjetnom trgu u Zagrebu pa atraktivni završetak Tjedna na #BeActive Nightu, noćno vježbanje na Pozdravu Suncu na Zadarskoj rivi, samo su neki od trenutaka po kojoj će se pamtiti Europski tjedan sporta 2019. godine.

Uz brojne zahvalnice svima koji iz godine u godinu doprinose kako bi ovaj projekt bio što bolji, Središnji državni ured za šport dodijelio je i posebne #BeCROactive nagrade u tri kategorije – Radno mjesto, Obrazovanje i Lokalni heroj.

Titula Lokalnog heroja pripala je Mariju Mlinariću, koji već dugi niz godina trenira i mijenja živote tisuće Hrvata. Njegov projekt „Zdrav život postaje navika“ nudi polaznicima programa nutricionističke savjete, plan i program treninga ‘začinjenih’ s puno zabave i motivacije. „Zdrav život postaje navika“ namijenjen je svima bez obzira na dob, spol i tjelesnu spremnost, a tijekom tri godine projekt je potaknuo, motivirao i poboljšao život više od 500.000 ljudi.

U kategoriji Radno mjesto nagrada je pripala tvrtki Nestle Adriatic d.o.o. koja je ove godine organizirala vježbanje na radnom mjestu, dok je priznanje u kategoriji Obrazovanje dobio vrtić „Dječji svijet“ iz Varaždina koji već 8 godina provodi program planinarenja s polaznicima njihovog vrtića.