Objavljeno, 29. rujna 2018.

28. rujna 2018. godine

U sklopu Europskog tjedna sporta obilježava se i Školski dan 28. rujna. Ove godine inicijativi su se odazva brojne škole diljem Hrvatske.

Školski dan kao još jedan od Fokus dana Europskog tjedna sporta obilježio se kroz razne športske, rekreacijske i zabavne aktivnosti u školama diljem Hrvatske. Djeca su uživala upoznavajući športove i družeći se, a s ciljem da nakon športskog dana u školama postanu aktivni kroz redovite treninge tijekom čitave godine.

Zagrebačka Osnovna škola Jabukovac okupila je svoje učenike, kao i učenike čak šest obližnjih škola, u raznim športskim aktivnostima. Učenici su imali priliku družiti se i kroz zabavu upoznati čari nekolicine športova. Cilj je potaknuti učenike na redovitu tjelesnu aktivnost tijekom cijele godine. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također je prisustvovala aktivnostima Osnovne škole Jabukovac i podržala djecu

U Splitu je organiziran niz aktivnosti na gradskoj Rivi u posljepodnevnim satima, a u galeriji fotografija prilažemo najavu događanja s profesoricom Kineziološkog fakulteta u Splitu Mirjanom Milić, uspješnom košarkašicom Vedranom Grgin Fonseca kao ambasadoricom projekta i predsjednikom Splitskog saveza športova Nenadom Perišem.

Školski sportski Savez Grada Kutine na inicijativu Središnjeg državnog ureda za sport danas je obilježio Europski školski sportski dan na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini gdje se okupio velik broj djece i mladih s ciljem promocije sporta, kretanja i zdravog načina života. U tome su im pomogli njihovi voditelji, nastavnici tjelesne kulture iz osnovnih i srednjih škola Kutine, ali i Popovače i Velike Ludine. Natjecanja su se odvijala u 25 kategorija, ulična utrka u 14 kategorija, bio je poligon spretnosti, rolanje, obaranje ruku, povlačenje užeta i razne druge sportske discipline.
Europskom školskom danu nazočili su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, Željko Tomičić, pročelnik UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo i njegova pomoćnica Kornelija Marošević, Krešimir Lenić, direktor KSK, Nebojša Ćović, predstavnik Športskog centra Kutina i Tomislav Kojundžić, direktor RA Mrav.
Uz sama natjecanja raznih vrsta i kategorija, djeca su imala priliku vidjeti i pokazne vježbe Kjokušin karate kluba i drugih klubova. Najveći dio sportaša sudjelovao je u Uličnoj utrci za čiju je organizaciju bio zadužen Atletski klub Moslavina. Riječ je o klubu koji je Kutini dao najveći broj uspješnih mladih atletičara. Svojim sudjelovanjem motiviraju svu djecu Kutine na kretanje.
Natjecala su se djeca svih uzrasta, od vrtićke dobi, do srednjoškolske populacije. Bili su tu i atletičari AK Moslavina, poput Karla Cibana, koji je osvojio niz nagrada za Atletski klub Moslavina, a svojim dolaskom je dao podršku trčanju i sportu.
Manifestacija koja se održava drugu godinu zaredom pokazala se događajem od šireg interesa za lokalni školski sport a uključuje angažman svih članica Školskog sportskog saveza, podršku ravnatelja vrtića i škola, sportskih djelatnika i brojnih volontera na terenu. Ovaj sportski događaj pozdravio je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa suradnicima, te podijelio medalje najboljim sportašima u nekim od održanih sportskih disciplina. On je tom prilikom i dodijelio nagrade najuspješnijim natjecateljima u nekima od kategorija.