Objavljeno, 19. listopada 2018.

18. listopada – Sinoć je u Sofiji održana svečana večera prilikom proglašenja #BeActive Awards pobjednika na europskoj razini u tri kategorije: Education, Workplace i Local Hero.

Podjeljene su i #BeActive Awards za najistaknutije obrazovne ustanove, poduzeća i pojedince koji su u svojoj okolini ili šire promovirali, potjecali na sudjelovanje ili organizirali tjelesnu aktivnost za građane svih dobnih skupina. Stručno ocijenjivačko tijelo odabralo je pobjednike u kategorijama Education, Workplace i Local Hero, a dobitnici nagrade osvojili su iznos od 5.000 eura, trofej i profesionalni video isječak u znak priznanja za svoj uspjeh.

Jyranko škola iz Heinola u Finskoj osvojila je nagradu #BeActive Awards u kategoriji Education. Uprava škole odlučila je promijeniti svakodnevni nastavni raspored uključujući pauze od 30 i 40 minuta sredinom dana kako bi učenike potaknula na tjelesne aktivnosti. Model se također temelji na aktivnom sudjelovanju učenika u planiranju različitih tjelesnih aktivnosti i športova. Škola se prilagođava dječijim navikama koje uključuju tjelesnu aktivnost kako bi ih potaknula na vježbanje tijekom dana.

Iako je Atlantic Grupa d.d. bila među tri nominirana u kategoriji Workplace na razini Europe, nažalost nisu uspjeli odnjeti nagradu u Hrvatsku. Pobjednik u ovoj kategorji je malo IT poduzeće Davo Communications iz Belgije čija je uprava naporno radila kako bi pomijenili sjedilačke navike poslovanja svojih zaposlenika. Ova tvrtka, koju već možemo nazvati i športskim poduzećem, malim je koracima unjela velike promijene u svakodnevni život radnika. Postavljanje vodenih fontana, odmicanje strojeva za ispis na dalje lokacije kako bi zaposlenici što više hodali, organizacija aktivnih dana druženja među zaposlenicima, zabrana sjedenja više od 30 minuta i slične mjere doprinjele su promjeni navika koje osiguravaju zdraviji život. I sami radnici su prepoznali vrijednost ovog projekta i započeli su sami organizirati i provoditi ove niskobudžetne aktivnoisti koje mijenjaju životne navike na bolje.

Nagrada u kategoriji Local Hero pripala je Corinni Saric iz Njemačke koja, još od 2013. godine organizira Race for Survival. Radi se o utrci koja je zapravo inicijativa protiv raka dojke te uključuje bolesnike od postavljanja dijagnoze pa sve do rehabilitacije. Corrina također organizira i kampanje podizanja svijesti u poduzećima i rado se uključuje na promotivne dane s tematikom zdravlja gdje promiče zdravu prehranu i zdrav način života. Ciljna skupina je sva javnost s naglaskom na oboljele i njihovu okolinu.