Objavljeno, 06. rujna 2018.

4. rujna 2018. godine

Unutar atraktivnog pulskog Amfiteatra predstavljen je, četvrti po redu, Europski tjedan sporta.

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport, kroz protekle tri godine, gotovo 40.000 ljudi te više od 150 športskih udruga i klubova, kroz isto toliko događanja, sudjelovalo je u programu Europskog tjedna sporta. Ovaj projekt, koji je pokrenula Europska komisija kao odgovor na loše statistike o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije, raste iz godine u godinu, a u Amfiteatru u Puli predstavljen ovogodišnji, četvrti po redu Europski tjedan sporta, koji će se pod motom #BeActive održati od 22. do 30. rujna diljem Hrvatske.

„Na žalost, brojke koje govore o tjelesnoj aktivnosti naših građana nisu dobre i ovo je jedan od projekata s kojima želimo promijeniti tu sliku. Bavljenje tjelesnom aktivnošću prvenstveno je važno radi očuvanja zdravlja i glavni cilj Europskog tjedna sporta je pokušati osvijestiti ljude koliko je to bitno. Ove godine program smo obogatili s posebnim noćnim vježbanjem, koje će se održati u pulskoj Areni i to će stvarno biti nešto posebno, a i pokazatelj kako se rekreativnim športom možemo baviti svugdje i bilo kada i kako ne postoje prepreke zbog kojih ne bismo mogli biti tjelesno aktivni“, rekla je državna tajnica Janica Kostelić na predstavljanju ovogodišnjeg programa.

Veliko otvorenje Europskog tjedna sporta bit će 22. rujna na zagrebačkom Jarunu gdje će po uzoru na športsko selo biti postavljeni športski sadržaji i građani će se moći okušati u više od 40 športova te odabrati one koji im najviše odgovaraju. Tijekom Tjedna održavat će se mnoge aktivnosti pa će tako od 22. do 30. rujna pojedini fitness centri i športski klubovi organizirati Dane otvorenih vrata te će građanima pružiti mogućnost da besplatno vježbaju, upoznaju se s njihovom ponudom i dobiju savjete kako za sebe odabrati trening koji bi ih motivirao na redovito vježbanje. Poseban dan, 27. rujna, bit će posvećen vježbanju zaposlenika u tvrtkama diljem Hrvatske, dok će se dan kasnije održati Školski dan koji će biti posvećen osvještavanju važnosti vježbanja djece u školama. Navedenim aktivnostima Europski tjedan sporta želi zahvatiti djecu, školarce, studente, radno aktivne, umirovljenike te osobe s invaliditetom.

Novost ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta je #BeActive Night koja će se 29. rujna u 20 sati održati u pulskoj Areni.

„Zbilja nam je drago što će se jedna ovako značajna manifestacija održati u Pulu i to po prvi put u predivnom ambijentu naše Arene. Zajedno s brojnim uključenim partnerima, Grad Pula tijekom cijele godine provodi niz aktivnosti i manifestacija upravo s ciljem promicanja sporta i zdravog načina života, posebice kod naše djece i mladih. Vjerujem da će ova manifestacija biti još jedna sjajna prilika da se svi skupa podsjetimo na važnost i sve dobrobiti zdravog i aktivnog načina života“, rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Voditeljica projekta Marija Crnković pobliže je objasnila kako je zamišljeno noćno vježbanje u Puli.

„Glavni događaj bit će u Puli, međutim u noćno vježbanje uključit će se mnogi gradovi, od Osijeka i Dubrovnika i želja nam je da cijela Hrvatska tu noć vježba. Program je zamišljen u ležernom tonu i želimo pokazati kako vježbanje, uz to što povećava kvalitetu života, može biti i zabavno“.

Podršku projektu i ove godine dali su mnogobrojni vrhunski športaši, klubovi i treneri koji će aktivno sudjelovati u Europskom tjednu sporta kako bi prenijeli važnu poruku o svim dobrobitima koje donosi bavljenje bilo kakvom vrstom tjelesne aktivnosti. Čast nam je ukazala i naša istaknuta paraolimpijka i članica Atletskog kluba Istra, Mikela Ristoski, koja je također pozvala sve građane Pule i okolice da se pridruže noćnom vježbanju pod otvorenim nebom 29. rujna u pulskom Amfiteatru. Pod budnim okom trenerice Larise Drinković Škalic, detaljno je ispaniran program program za vježbače a više o #BeActive Night događanju saznajte ovdje

Više o programu službenih događanja unutar Europskog tjedna sporta

Više o programu ostalih događanja unutar Europskog tjedna sporta

Više o prijavljenim fitness centrima koji građanima omogućavaju vježbanje