Objavljeno, 11. svibnja 2020.

Kako je statistika o tjelesnoj aktivnosti naše nacije i dalje poražavajuća, nažalost u tu statistiku spadaju i oni najmlađi. Svi smo svjesni činjenice da se djeca sve manje kreću, a sve više vremena provode uz mobitele, prijenosna računala, tablete, što u ovim izvanrednim okolnostima još više dolazi do izražaja.

Osnovna škola Petra Preradovića iz Zagreba odlučila je pokrenuti i aktivirati učenike svoje škole uz pomoć hvalevrijednog projekta “Šetnja oko Zemlje”. Projekt je osmišljen u OŠ Petra Preradovića u Zagrebu, po ideji Juraja Horžića, prof. kineziologije, a provodi se kroz niz izazova.

Prvi izazov pokrenut je 16.travnja 2020., kada su sudionici (učenici, roditelji i djelatnici OŠ Petra Preradovića u Zagrebu) krenuli u virtualnu avanturu šetnje oko Zemlje. Zadatak je bio zajedno prehodati ili pretrčati nešto više od 28.000 km (po liniji zapad-istok, od Zagreba do Zagreba, odnosno od OŠ Petra Predovića i natrag, po 45. paraleli) u što kraćem roku. Izazov je ostvaren u samo 12 dana, s ukupno 555 aktivno uključenih sudionika (sama škola broji 383 učenika). Više o prvoj fazi projekta možete prčitati na mrežnim stranicama Osnovne škole Petar Preradović.

Svaki dan, do završetka izazova, vodio se dnevnik puta, u kojem su osim broja prijeđenih kilometara svakog dana, bile opisane i države, regije te gradovi koje su sudionici prošli u zajedničkoj virtualnoj šetnji oko Zemlje, kao i brojne zanimljivosti vezane uz područja kojima se kretalo.

Dodatni poticaj za sve sudionike bilo je natjecanje među razredima u prijeđenim kilometrima, a svakodnevnim ažuriranjem rezultata, analizom prijeđenog puta, i kvizom znanja na kraju izazova zaokružena je cijela priča oko provedenog projekta.

Izazov je ostvaren za 12 dana tj. sudionicima je trebalo samo 12 dana da obiđu zemaljsku kuglu od Zagreba do Zagreba pješice!

Budući je prva faza projekta, na razini OŠ Petra Preradovića, polučila neočekivan uspjeh i izazvala veliku zainteresiranost i odaziv sudionika, cilj je projekt proširiti i šire–  za početak, na druge osnovne škole u Hrvatskoj.

NOVI IZAZOV USKORO POČINJE – PRIKLJUČITE SE I VI!

Projekt „Šetnja oko Zemlje“ izvrstan je način za poticanje tjelesne aktivnosti kod svih ciljanih skupina te ima pozitivan učinak, kako na fizičku, tako i na psihičku dimenziju zdravstvenog statusa sudionika izazova.

Novi izazov (u koji bi bilo idealno da se uključe i ostale škole), počinje u petak, 15.svibnja 2020. u 08:00 h, a cilj je zajednički (na razini pojedine škole) napraviti krug oko Zemlje (od Zagreba do Zagreba), ovaj puta po meridijanu – put iznosi 40 009,15 km. Zainteresirane škole mogu ući u izazov uz prethodni dogovor s prof. Jurajem Horžićem (konktakt podaci su u nastavku). Trajanje izazova za svaku školu, ovisit će o ukupnom broju sudionika i njihovom angažmanu.

PREDISPOZICIJE ZA SUDJELOVANJE

Za sudjelovanje u izazovu sudionici trebaju instalirati besplatnu aplikaciju za mjerenje broja koraka na mobitelu, koristiti pametni sat sa navedenom aplikacijom, fitness narukvicu i sl.

Aktivnosti kojima se može sudjelovati su: hodanje, trčanje ili planinarenje (cijelo vrijeme aktivnosti, obvezno je sa sobom imati uređaj s uključenom aplikacijom za mjerenje koraka).

Sudjelovati mogu i djeca i odrasli, rodbina, prijatelji, susjedi i sl.

Čuvati rezultate u uređaju do kraja izazova.

NAČIN PROVOĐENJA IZAZOVA

Potrebno je informirati, odnosno animirati učenike/roditelje/djelatnike za sudjelovanje u izazovu.

Potrebno je odabrati voditelja izazova koji će prikupljati podatke o prijeđenim kilometrima na nivou cijele škole te dnevno slati informaciju o ukupno prijeđenim kilometrima po danu svim sudionicima (za one koji se žele više uključiti, mogu napraviti i tablicu prijeđenih kilometara po razredima – međurazredna natjecanja su izvrsna motivacija za svakog učenika)

U školi svaki razrednik treba odrediti jednog učenika/učenicu koji će svaki dan prikupiti podatke o broju prijeđenih kilometara za sve sudionike iz svog razreda, i proslijediti voditelju izazova zbrojene rezultate putem dogovorenog kanala komunikacije (Viber-a, WhatsApp-a, e-mail-a i sl.).

Više o organizaciji samog izazova provedenog u OŠ Petra Preradovića te inspiraciju za obogaćivanje izazova dodatnim sadržajima možete pronaći na linkovima https://www.facebook.com/ppreradovic i http://www.os-ppreradovica-zg.skole.hr/ .

CILJ PROJEKTA

Osnovni cilj projekta i svih izazova unutar njega je potaknuti što veći broj učenika i djelatnika (svatko u skladu sa svojim mogućnostima) na dodatnu tjelesnu aktivnost.

Ostali ciljevi projekta (izazova) su:

  • Shvaćanje važnosti zajedničkog djelovanja radi postizanja određenog cilja, tj. osvještavanje da su neki ciljevi koji su pojedincu nedostižni, zajednički djelovanjem itekako ostvarivi
  • Motivacija ostalih članova obitelji, prijatelja, susjeda i ostalih za povećanje fizičke aktivnosti
  • Proširivanje znanja i ostvarivanje međupredmetne povezanosti (u slučaju vođenja dnevnika putovanja)
  • Korištenje tehničkih dostignuća u svrhu praćenja sportske aktivnosti

Kontakt podaci za uključivanje u izazov i više informacija o istom:

Juraj Horžić, prof. kinezilogije

mobitel: 098 1738 560

e-mail: juraj.horzic@skole.hr

e-mail OŠ Petra Preradovića u Zagrebu: preradovic@os-ppreradovica-zg.skole.hr