Objavljeno, 23. rujna 2017.

Zagreb, 23. rujna 2017. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i državna tajnica za šport Janica Kostelić ove su subote, uz brojne posjetitelje, na Jarunu otvorili Europski tjedan sporta kojem je cilj promicati sport, tjelesnu aktivnost i zdrav način života. Otvaranju su također nazočili i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević. Tijekom cijeloga dana građani su aktivno sudjelovali u više od 30 tradicionalnih i netradicionalnih sportova, ali i uživali u atraktivnom letačkom programu sportskih pilota, padobranaca i parajedriličara Zagrebačkog zrakoplovnog saveza.

 Osim akrobacija na nebu iznad Jaruna, brojne posjetitelje je oduševio i bogat sportsko-rekreativni program na tlu. Uz popularne sportove poput nogometa, košarke ili atletike velik je interes vladao i za capoeiru, parkour, penjanje po stijeni, mačevanje, streljaštvo, hokej na travi, ragbi, judo i druge sportske aktivnosti koje građani rjeđe imaju priliku upoznati i isprobati. Prezentirani sportovi bili su idealna prilika za sve početnike koji su uz vodstvo sportskih stručnjaka odlučili ući u svijet sporta i rekreacije, ali i za već aktivne građane koji su potražili dodatne savjete i testirali svoje sportske vještine.

Razne vrste fitness i plesnih treninga nisu propustili oni koji više vole vježbati u grupi, a građani svih dobi interesirali su se za vježbe pravilnog držanja i korektivnu gimnastiku, kao i besplatno mjerili krvni tlak, indeks tjelesne mase i udio masnoće u tijelu. Mogle su se također dobiti informacije o dobrobitima tjelesne aktivnosti za zdravlje te zdravoj prehrani, a poseban je sportski i zabavni kutak bio namijenjen djeci. Za osobe s invaliditetom prezentirani su njima prilagođeni sportovi kako bi ih se jače potaknulo na uključivanje.

Državna tajnica za šport Janica Kostelić povodom otvaranja je istaknula: „Iskreno mi je drago da se ovolik broj ljudi okupio na otvaranju Europskog tjedna sporta jer to znači da postoji svijest o važnoj ulozi koju sport i rekreacija imaju za naše cjelokupno zdravlje, a vjerujem i da će mnogi danas pronaći upravo onu vrstu aktivnosti koja najbolje odgovara njihovim interesima i potrebama. Kroz Europski tjedan sporta želimo potaknuti građane da odvoje vrijeme za redovitu tjelovježbu kako bi napravili nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, I želimo da ovaj Tjedan mnoge bude početak aktivnijeg i zdravijeg života“.

Među mnoštvom posjetitelja koji su se dobro zabavljali na jarunskim sportskim terenima bili su i neki od aktualnih te bivših sportaša – Sandra Paović, Danira Bilić, Josip Glasnović, Dubravko Šimenc, Gordan Kožulj, Dino Sokolović, Ivan Katanušić, rukometaši PPD Zagreba Damir Bičanić i Josip Božić-Pavletić kao i osobe iz javnog života Damir Kedžo, Pravila igre, Bruno Šimleša i drugi, a podršku projektu dosad su pružile i brojne druge osobe iz sportskog i javnog života.

Projekt su pozdravile i tvrtke Allianz, Raiffeisen banka, Državni hidrometeorološki zavod, Poliklinika Medikol, Vipnet, Atlantic grupa, Podravka, Dukat, Detox for Life studio, Annapurna, restorani Gajbica i Green Point i mnogi drugi.