Objavljeno, 23. rujna 2018.

22. rujna 2018. godine

Državna tajnica za šport Janica Kostelić je na zagrebačkom jezeru Jarun 22. rujna 2018. godine otvorila četvrti Europski tjedan sporta, tjedan posvećen poticanju građana na bavljenje tjelesnom aktivnošću.

Posljednji dan ljeta donio je oblake i jesenske temperature u Zagreb, ali to nije spriječio mnogobrojne posjetitelje da dođu isprobati i aktivno sudjelovati u više od 40 tradicionalnih i netradicionalnih sportova, poslušati savjete stručnjaka ili kušati zdravu prehranu. Uz državnu tajnicu za šport otvaranju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kao izaslanik premijera, zatim izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar te voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević.

„Cilj ove inicijative koju je pokrenula Europska komisija jest potaknuti ljude na tjelesnu aktivnost, jer je statistika na nivou cijele Europe, a ne samo Hrvatske, jako loša. Veseli nas što se svake godine sve više ljudi uključuje u Europski tjedan sporta i nadam da ćemo i ove godine potaknuti mnoge na bavljenje tjelesnom aktivnošću. Vjerujem da će i danas svaki posjetitelj pronaći neki sport koji će mu se svidjeti i kojim će se baviti tijekom cijele godine, prvenstveno u svrhu zdravlja“, rekla je na otvaranju Janica Kostelić.

Podršku projektu došli su dati i mnogobrojni vrhunski sportaši, koji su se i sami potrudili kako bi ljudima pokazali sve čari koje im sport može pružiti. Svjetski prvak Mihovil Fantela svim zainteresiranima pokazao je kako izgledaju jedriličarski počeci, olimpijski doprvak Damir Martin otkrio je koliko zaveslaja treba napraviti da bi se stiglo do svjetskog vrha, ali i koliko je potrebno samo da biste se rekreirali, dok su rukometaši PPD Zagreb, zlatni gluhi rukometaši, košarkaši Cedevite i mladi košarkaški reprezentativci zaigrali rukomet i košarku s građanima.
Među posjetiteljima koji su uživali isprobavajući razne sportove na Jarunu bili su i mnogi bivši vrhunski sportaši poput Ivice Kostelića koji je stigao s cijelom obitelji, zatim Dubravka Šimenca, Željka Mavrovića te Klaudije Bubalo, a Sandra Paović je još jednom došla poslati poruku kako za nikoga nema prepreka za bavljenje sportom.

Bogat športsko-rekreativni program obuhvaćao je popularne športove poput nogometa, košarke ili rukometa, ali i one u nas manje popularne poput Kenda, mačevanja, softballa i slične. Razne vrste fitness i plesnih treninga nisu propustili oni koji više vole vježbati u grupi, a građane svih dobi zanimale su informacije o dobrobitima tjelesne aktivnosti za zdravlje te zdravoj prehrani. Poseban sportski i zabavni kutak bio namijenjen djeci, a za osobe s invaliditetom prezentirani su njima prilagođeni sportovi kako bi ih se jače potaknulo na uključivanje.

Posebnu pažnju privukao je i poligon za vježbanje za one najmlađe, koji su za ovu priliku na Jarunu postavili pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a otvorenje manifestacije uveličao je i prelet helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

#BeActive Night događanje koje će se održati 29. rujna u pulskoj Areni gdje će od 20 sati biti organizirano vježbanje pod zvijezdama. Osim u Puli u noćno vježbanje uključit će se i mnogi drugi gradovi među kojima i Zagreb, Split, Rijeka i Osijek gdje će vježbanje voditi Mario Valentić.

Tijekom cijelog Tjedna fitness centri i sportski klubovi organizirat će Dane otvorenih vrata, a poseban dan, 27. rujna, posvećen je vježbanju na radnome mjestu, dok će se 28. rujna sport promicati učenicima hrvatskih škola.