Objavljeno, 03. prosinca 2021.

I ove godine Europska komisija nagradila je najaktivnije pojedince, radnu i obrazovnu ustanovu u Europi. Među finalistima kategorije “Education” ponovo se našao i jedan hrvatski predstavnik i to projekt zagrebačke II. gimnazije “Srce ko kuća”.

Titulom ovogodišnjeg Lokalnog heroja okitio se g. Alo Looke iz Estonije, dok je najaktivnije radno mjesto u Europi tvrtka iData Kft iz Mađarske. U kategoriji “Education”, u kojoj je finalist bio i projekt zagrebačke II. gimnazije “Srce ko kuća”, titula najaktivnije obrazovne ustanove otišla je u ruke TSV Neuried e.V. iz Njemačke.

Finalisti #BeActive Awardsa u kategoriji “Eudcation” s Marijom Gabriel,
Povjerenicom Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, i sa dr. Simonom Kustec, slovenskom ministricom obrazovanja, znanosti i sporta

Hvalevrijedan humanitarni projekt II. gimnazije “Srce ko kuća” za cilj je imao sakupiti dovoljno financijskih sredstava za kupnju montažne kuće jednoj obitelji s potresom pogođenog područja. Zagrebački gimnazijalci i profesori taj su cilj i ostvarili te će obitelj s područja Sisačko-moslavačke županije u svoj novi dom uskoro i useliti. U rasplesanoj akciji učenika i profesora škole sudjelovale su i osobe iz hrvatskog javnog života. Na aukciji su se mogli pronaći razni predmeti pa tako i dresovi sa potpisom hrvatskih nogometnih i rukometnih reprezentativaca, potpisani reket Gorana Ivaniševića, potpisani dres Milana Zvonimira Bobana, potpisani dresovi naših olimpijaca… Kostur kuće samo što nije gotov, a maleni Dorian iz svoje će nove kuće na jesen krenuti u novu avanturu zvanu škola.

Uz ovogodišnje finaliste, dodjelu u Bruxellesu uveličali su i prošlogodišnji dobitnici #BeActive Awardsa među kojima je i profesor Juraj Horžić iz Osnovne škole Petar Preradović čiji je projekt “Šetnja oko Zemlje” proglašen najaktivnijim europskim projektom u 2020. godini.

Juraj Horžić, predstavnik OŠ Petar Preradović koja je prošle godine osvojila titulu najaktivnije škole u Europi