Objavljeno, 30. rujna 2020.

Mnogi su se prolaznici danas zaustavili na zagrebačkom Zrinjevcu gdje je na inicijativu Ministarstva turizma i sporta, poznati autor hrvatske graffiti i street art scene Slaven Kosanović Lunar na pločniku ocrtao #BeActive školicu, kao trajan podsjetnik svima koliko je važno biti tjelesno aktivan. Školicu je prvi „isprobao“ svjetski prvak u karateu Ivan Kvesić, ambasador Europskog tjedna spota.

Crtanjem popularne dječje igre „školica“ koja osim prepoznatljivih kućica s brojevima sadrži i motivacijske poruke o važnosti kretanja, Ministarstvo turizma i sporta označilo je završetak Europskog tjedna sporta koji se u Hrvatskoj održao po šesti put od 23. do 30. rujna 2020.

Europski tjedan sporta time je ujedno obilježio i Školski dan – jedan od fokus dana Tjedna sporta namijenjen djeci i mladima. Obzirom na epidemiološku situaciju, Školski dan se ove godine nije mogao održati u istom obliku kao inače, stoga je Ministarstvo odlučilo izraditi edukativan crtić koji promiče vježbanje za najmlađe i poslati ga svim školama u Hrvatskoj.

„Željeli smo i ove godine ukazati učenicima na važnost tjelesne aktivnosti pa smo pronašli siguran način da ih uključimo, a s ciljem da budu aktivni cijele godine. Ohrabruje nas i veseli što su, usprkos situaciji s covidom-19, diljem Hrvatske održana sveukupno 82 sportsko-rekreativna događanja tijekom Tjedna sporta, naravno sva u skladu s mjerama i preporukama propisanima od Stožera civilne zaštite RH. Naš slogan #BeActive tu je da vas motivira svakog dana kako bismo u tjelesnoj aktivnosti postizali najbolje rezultate“, zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.