Objavljeno, 29. rujna 2017.

Tjelesna aktivnost može postati sastavni dio naših života jedino u sinergiji liječnika, kineziologa, nutricionista, roditelja, obrazovnih ustanova i države.

Državna tajnica za šport Janica Kostelić i pomoćnik ministra zdravstva Denis Kovačić u Zagrebu su otvorili stručnu konferenciju pod nazivom „Kako povećati tjelesnu aktivnost stanovništva”, koju je Središnji državni ured za šport, u sklopu Europskog tjedna sporta, organizirao s ciljem pronalaženja kvalitetnog rješenja za poticanje stanovništva na svakodnevno vježbanje.

Čak 62% hrvatske populacije starije od 15 godina uopće ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugom tjelesnom aktivnošću.

Takva tjelesna neaktivnost povećava rizik za obolijevanje od srčanožilnih, metaboličkih i šećerne bolesti, kao i od malignih bolesti poput raka debelog crijeva, dojke, pluća i endometrija, naglasila je prof. dr. sc. Lana Ružić, prodekanica Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr.sc. Goran Sporiš s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu također je upozorio da je Hrvatska na 8. mjestu od 28 članica EU kada je riječ o broju pretilih ljudi, a kako je pretilost kod djece u porastu edukaciju je nužno provoditi već od vrtića.

Dobre primjere iz prakse koji pokazuju da je uz planiranje i dobar program ipak moguće mijenjati loše navike građana i poboljšati njihov zdravstveni status s okupljenima su podijelili dr. sc. Slaven Krtalić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i kondicijski trener mnogih uspješnih hrvatskih sportaša mr. sc. Pero Kuterovac.

Prof. dr. sc. Jelena Paušić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Naglasila je kako je redovita tjelesna aktivnost jedan od osnovnih čimbenika unaprjeđenja zdravlja te kako bi trebala biti sastavni dio svih javnozdravstvenih programa namijenjenih populacijskim skupinama svih dobi.

Niz predavanja bio je uvod u panel raspravu u kojoj su sudjelovali predavači na Konferenciji Lana Ružić, Goran Sporiš, Slaven Krtalić i Pero Kuterovac, kojima su se pridružili sportaši Ana Sršen i Željko Mavrović. Uz niz prijedloga koji su se mogli čuti u panelu te koji će koristiti u pripremi Nacionalnog programa sporta, ono oko čega su se svi složili jest da je tjelesna neaktivnost širi društveni problem za kojeg je rješenje moguće naći samo kroz sinergijsko djelovanje liječnika, kineziologa, nutricionista, roditelja, odgajatelja, obrazovnih ustanova i države, ali naravno i svakoga od nas ponaosob koji se moramo zauzeti za sebe. Osim toga nužno je uložiti napore da se iz EU fondova povuku sredstva za projekte koji mogu donijeti pozitivnu promjenu u području tjelesno usmjerenog zdravstvenog vježbanja. Zaključak konferencije najbolje je sumirala Ana Sršen rekavši da jedino sat tjelesne i zdravstvene kulture uistinu osposobljava za život jer stvara zdravog čovjeka, budući je zdravlje preduvjet da možemo uopće obavljati ikakav posao.