Objavljeno, 14. srpnja 2015.

Iako bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću donosi brojne fizičke i mentalne prednosti, društvena uloga sporta još je snažnija. Pomaže promoviranju socijalne uključenosti i stvaranju cjelovitijeg društva. Kako?

Sport je jedinstven jer ne poznaje kulturne i društveno-gospodarske granice. Omogućuje zabavu i zajedništvo ljudima različitih dobnih skupina, porijekla i kultura, uključujući i one iz marginaliziranih skupina. Udružuje one koji nisu inače povezani te pomaže razbijanju barijera i jačanju zajednice.

Štoviše, sportskim angažmanom mladi ljudi mogu ostvariti osobne i profesionalne kompetencije koje povećavaju mogućnost njihovog zaposlenja. Ova vrsta “neformalnog učenja” potiče timski rad, disciplinu i kreativnost te daje važne “životne vještine” kao što su vodstvo, preuzimanje odgovornosti itd. Sport također pomaže u borbi protiv nezaposlenosti mladih te u konačnici potiče gospodarski oporavak.

Fizička neaktivnost jedan je od vodećih rizičnih čimbenika za zdravlje u Europi što izravno utječe na troškove u zdravstvenom sustavu.