Objavljeno, 28. studenoga 2018.

#BeInclusive nagrade svake godine dodjeljuje Europska komisija organizacijama, bilo javnim ili privatnim, profitnim ili neprofitnim, koje su uspješno provele športske projekte čiji je cilj bio uključiti u društvo etničke manjine, izbjeglice, osobe s teškoćama, ugrožene mlade ili bilo koju grupu ljudi koja nailazi na prepreke u društvu. Ove godine jedna od glavnih nagrada pripala je i judo klubu osoba s invaliditetom Fuji.

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji osnovan je u kolovozu 2012. godine i prvi je takav registrirani klub u Hrvatskoj. U radu kluba sudjeluje oko 40 djece s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama i poremećajima autističnog spektra. U rujnu 2012. godine klub je započeo suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica čiji štićenici također treniraju.

Aktivnosti judo kluba Fuji uključuju redovne treninge tijekom cijele godine, klupske turnire, polaganja za pojaseve, izlete, sudjelovanje na različitim manifestacijama poput Dana jednakih mogućnosti i Paraolimpijskog školskog dana. Iako su djeca podijeljena u nekoliko grupa, judo klub Fuji trudi se zadržati individualan pristup prema svakom članu.

Velika je uloga u radu i članova judo kluba Pinky Velika Gorica koji dolaze na gotovo svaki trening djece s cerebralnom paralizom kao pomoć klubu Fuji. Takva integracija ključna je za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća jer suzbija stvaranje potencijalnih predrasuda, razvija njihov senzibilitet i stvara želju za pomaganjem osobama s invaliditetom. Djeci s teškoćama pružena je šansa treniranja sa svojim vršnjacima bez teškoća čime ona slamaju psihičke barijere svojih teškoća, osjećaju se ravnopravnima, grade samopouzdanje i počinju se doživljavati kao sportaši. U konačnici, ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda.

Osnivanjem Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ stvoreno je mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve prednosti koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom.

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji ističe se kao klub koji sudjeluje u brojnim projektima, a nagrada Europske komisije #BeInclusive samo je potvrda i priznanje uspješnog rada s djecom. Ovim putem želimo čestitati klubu na odličnim rezultatima i poželjeti još puno uspjeha u radu!

Izvor: Judo klub osoba s invaliditetom Fuji