Objavljeno, 07. ožujka 2019.

Sjećate se judo kluba osoba s invaliditetom Fuji koji je 2018. godine osvojio nagradu #BeInclusive Europske komisije za promociju socijalne uključenosti putem športskih aktivnosti u konkurenciji od 111 projekata iz 25 zemalja Europe?

Osim #BeInclusive nagrade judo klub Fuji u 2018. godini potpisao je i ugovor za projekt Judo inkluzija financiran iz Europskog socijalnog fonda temeljem Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”. Središnji državni ured za šport, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva realizirali su Javni poziv uz moto „Zajedno u športu, zajedno u životu“. Ovo je prvi javni poziv u Hrvatskoj financiran iz Europskog socijalnog fonda namijenjen športu s ciljem poboljšanja dostupnosti športsko-rekreativnih sadržaja osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti. Kroz projekte odobrene temeljem ovog poziva omogućit će se bavljenje športom većem broju ljudi, neovisno o njihovim materijalnim ili tjelesnim mogućnostima. Bespovratna sredstva, na koja su svojom prijavom prava ostvarili potpisnici ugovora, bit će značajna prilikom popularizacije športa među ugroženim skupinama, a ukupna alokacija poziva za projektne prijedloge iznosi 100 milijuna kuna.

Projekt Judo inkluzija judo kluba Fuji već je počeo s provedbom, a danas je održana uvodna konferencija na kojoj su pozdravne govore održali Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza i Marija Crnković, voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU fondove Središnjeg državnog ureda za šport. Riječi hvale za trenericu u judo klubu osoba s invaliditetom Fuji Marinu Drašković nisu izostale, a Marina je istaknula kako ništa ne bi bilo moguće bez partnera projekta judo kluba Pinky, Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice i Grada Velika Gorica. Okupljene su pozdravili i mali športaši judo kluba Fuji, te volonteri koji neumorno sudjeluju u radu kluba. Iznimno pozitivna atmosfera i uzbuđenje vladalo je u dvorani Gradske vijećnice Velike Gorice gdje je predstavljen plan i cilj projekta koji, uz omogućavanje besplatnih treninga za svoje članove i one koji će to tek postati, u iduće tri godine uključuje i izradu dokumentarnog filma o judo klubu Fuji te razradu knjige o judo treninzima za osobe s cerebralnom paralizom te razne športske turnire i izlete za djecu. Potpisivanjem ugovora za projekt, judo klub osoba s invaliditetom Fuji primio je prvi veći financijski poticaj.

Istaknute su europske vrijednosti koje judo klub Fuji uistinu provodi kroz svoje aktivnosti: djeca s teškoćama, uz sve prednosti koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti, nitko ih ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, svi su jednaki, a njihov se trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom.

Judo klubu za osobe s invaliditetom Fuji i njihovim partnerima želimo puno sreće u nastavku rada. Nadamo se kako će ovaj projekt nadahnuti stvaranje novih ideja koje se također mogu, uz financijsku pomoć europskih i hrvatskih institucija, pretočiti u djela.

Više o #BeInclusive nagradama pronađite ovdje.