Objavljeno, 02. kolovoza 2018.

2. kolovoza 2018. godine

Osnovna škola Frane Petrića u suradnji s jedriličarskim klubom Reful svojim učenicima pružila je mogućnost odabira izbornog predmeta Jedrenje.

Stanovnicima otoka i priobalja od malih nogu život je vezan uz more, njegova blizina značajno je oblikovala kulturu života, barem kroz prošlost. Jedrenje je, stoga, bila neophodna vještina otočana koja im je omogućava kretanje i ribarenje. Dolaskom modernih vremena neki stari običaji otjerani su u zaborav pa tako i jedrenje.

Na otoku Cresu situacija je ipak nešto drukčija. Kako bi osnažili i sačuvali kulturu načina života otočana, „domaći“ su mlađim generacijama odlučiti pružiti specifičan oblik tjelovježbe za podneblje u kojem žive. Tako je Osnovna škola Frane Petrića, u suradnji s jedriličarskim klubom Reful, svojim učenicima pružila je mogućnost odabira izbornog predmeta Jedrenje. Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina što ukupno čini 30 polaznika. Program se provodi tijekom školske godine i vodi ga profesor tjelesne kulture, a potrebnu opremu osigurava jedriličarski klub Reful kao udruga građana. Osim što će djeca steći osnovne vještine jedrenja, također se stječu i športske navike. Učenike se ohrabruje da se nastave baviti jedrenjem, a to mogu učiniti upravo u jedriličarskom klubu Reful.

Cilj ovog projekta je uključivanje jedrenja kao športa u nastavni plan i program kao izvannastavne aktivnosti kroz suradnju s lokalnim jedriličarskim klubovima. Ne očekuju se isključivo športski rezultati, već je cilj motivirati djecu da se uključe u rekreaciju koja je karakteristična za njihov okoliš.

Samo tako nastavite!