Objavljeno, 03. prosinca 2020.

Ukupno 36 prijava, 19 u kategoriji Lokalni heroj, 11 u kategoriji Obrazovanje i 6 u kategoriji Radno mjesto, dokaz su kako i u ovim novo normalnim vremenima možemo i moramo ostati aktivni

Kreativni, inovativni, utjecajni… samo su neki od epiteta kojima možemo opisati prijavljene inicijative na #BeCROactive nagrade 2020. te iz toga razloga nije bio nimalo lak zadatak izabrati 9 finalista.

Finalisti kategorije Lokalni heroj

Maja Drobnjaković – Nakon amputacije Maja kreće s oporavkom i tu započinje drugi dio njenog sportskog života. Kako je u sportu cijeli život, taj isti sport joj je postao snaga kroz koji se vratila svakodnevnom životu i postala jača nego ikad. Maja je također postala i velika motivacija i uzor svima koji je poznaju – kako osobama s invaliditetom tako i onima bez invaliditeta, ljudima koje je obuhvatio „zub“ digitalnog doba, nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti.

Juraj Horžić – Profesor Horžić, u specifičnim uvjetima ograničenog kretanja, proveo je projekt “Šetnja oko Zemlje” koji je jedinstven u svijetu, a omogućava ravnopravno i besplatno sudjelovanje ljudima svih dobnih skupina, potičući ih na povećanje tjelesne aktivnosti. Profesor je ovim projektom, uz primarni cilj, tjelesnu aktivnost na originalan način implementirao i edukativnu komponentu.

Igor Nađ – Aktivno se bavi planinarstvom, organizacijom izleta i edukacijom ljudi koji žele postati planinari. Prehodao je Slavonski planinarski put i cijelu Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Organizirao je i vodio osam Općih planinarskih škola za nove planinare, koje je pohađalo više od 300 planinara. Osmislio je izlet Pohod na vrh Liska – najvišu točku Vukovarsko – srijemske županije, koji se redovno održava već 5 godina. Osmislio je trasu šetnje “Croatian long distance trail”, a potom postao i koordinator za istočnu Slavoniju.

Finalisti kategorije Obrazovanje

Farmaceutsko – biokemijski fakultet – Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) osnovana je 1994. godine s ciljem unapređenja studentskog života i osjećaja zajedništva među kolegama svih godina studija. Cilj im je kao budućim zdravstvenim radnicima promovirati zdrav način života te educirati studente, ali i širu javnost o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i sportskog duha. Zato su 2018. krenuli s projektom CPSA Healthy Lifestyle koji je u 2020. godini obuhvaćao vođenje funkcionalnih treninga za studente Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. U CPSA Healthy Lifestyle projektu mogu potpuno besplatno sudjelovati prvenstveno svi studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, ali i studenti ostalih fakulteta.

II. gimnazija, Zagreb – II. gimnazija mnogo vremena i truda ulaže u zdravlje svojih učenika. Smatraju da tjelesno aktivan učenik ima najbolje predispozicije za biti tjelesno i mentalno zdrav odrastao čovjek. Uvođenjem online nastave, učenici su ostali bez toliko potrebne tjelesne aktivnosti te su iz tog razloga osmislili projekt S.T.E.P.S. (Sreća.Transormacija.Energija.Priroda.Sport). Projekt je zamišljen kao virtualno međurazredno natjecanje u dnevnom broju koraka, a uključio je 604 učenika škole i 50 – ak nastavnika i stručnih suradnika.

Osnovna škola Ljudevita Modeca – Projekt SVI NA SPORT pokrenula je učiteljica škole Marjana Fržović u suradnji s učiteljicama nižih razreda i trenerima u Križevcima. Svake godine treneri iz raznih sportova dolaze u školu i predstavljaju različite tipove tjelesne aktivnosti. Na jednom mjestu u jednom danu učenici mogu izabrati sportove u njihovom gradu od muškog i ženskog nogometa do odbojke, atletike i šaha.

Finalisti kategorije Radno mjesto

dm – drogerie markt d.o.o. – Briga o zdravlju djelatnika postala je trajni cilj inicijative dm…jer tu živim zdravo. Projekt je pokrenut nakon redovnih sistematskih pregleda djelatnika koji su pokazali kako 86% djelatnika dm-a ima tegobe s kralježnicom, vratom i ramenima. S ovom inicijativom se djelatnike već  5 godina neprestano kroz razne aktivnosti potiče na aktivnu brigu o zdravlju, kroz raznolike sadržaje, prilagodljive potrebama djelatnika.

Grupa KONČAR – Budući da mnoga radna mjesta zahtijevaju rad za računalom i sjedeći položaj, izradili su upute o sigurnom radu s računalom i preporučene vježbe koje su distribuirali uredima. Zaposlenici Grupe Končar, prvenstveno oni koji rade za računalima kontinuirano, imaju mogućnost svakodnevno na radnom mjestu provoditi vježbe rasterećenja, opuštanja, razgibavanja i istezanja. Uz redovnu rekreaciju organiziraju nekoliko sportskih događanja poput “Božićnog malonogometnog prvaka KONČARA”, čija je organizacija postala tradicija, i “biciklom na posao”.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu – Djelatnici knjižnice najviše su vezani uz rad za računalom, koji uključuje dugotrajno sjedenje i naprezanje određenih dijelova kralješnice. Kao prevenciju takvih oblika ozljeda stručnjaci preporučuju kratke prekide u radu i vježbe rasterećenja. Upravo zato smatraju da je bilo nužno provesti program “Vježbanje na radnom mjestu”, kako bi se djelatnicima ukazalo na važnost vježbanja, kretanja i tjelesne aktivnosti. Stručnjaci kineziolozi, koji su provodili program, pokazali su djelatnicima kako ispravno izvoditi različite oblike vježbi, a koje su korisne s obzirom na prirodu posla knjižničara.

Pobjednici #BeCROactive nagrada bit će izabrani na svečanoj dodjeli koja će se održati u petak, 11. prosinca 2020. godine, u 11 sati putem online platforme, a svi zainteresirani moći će ju pratiti putem linka koji će biti objavljen na društvenim mrežama Europskog tjedna sporta i Ministarstva turizma i sporta.