Objavljeno, 28. ožujka 2022.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije kojoj je glavni cilj promocija sporta i tjelesne aktivnostima među građanima Europe. Službeno, Tjedan se organizira u razdoblju od 23. do 30. rujna., a Tjedan je 2021. godine obilježen po sedmu godinu zaredom.

Ministarstvo turizma i sporta kao nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta zaduženo je za provedbu projekta koja uključuje organizaciju nacionalnih događanja, koordinaciju svih aktivnosti na razini RH te promicanje Tjedna i poruke #BeActive tijekom cijele godine.

Svake godine u Europskom tjednu sporta sudjeluju različiti dionici u sustavu sporta, a konstantno se povećava i broj građana koji aktivno sudjeluju u aktivnostima koje Tjedan pruža. U sklopu aktivnosti redovito se daje mogućnost sudjelovanja različitim sportskim savezima, organizacijama, klubovima, udrugama, profesionalnim sportašima i rekreativcima.

Cilj Europskog tjedna sporta je pokazati kako za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću nije bitna dob, spol, tjelesna sprema ili druge predispozicije, već je dovoljna samo dobra volja.

Tijekom 2021. godine diljem Republike Hrvatske organizirano je 160 događanja, u sklopu kojih je sudjelovalo 40.000 građana. Ukupno je dosad kroz sedam godina u sve aktivnosti uključeno skoro 200.000 građana.

U 2021. godini Europski tjedan sporta pokrenuo je Vinkovce, Vukovar, Križevce, Bibinje, Rijeku, Lepoglavu, Crikvenicu, Viroviticu, Osijek, Čakovec, Rovinj, Karlovac, Kutinu, Čepin, Velu Luku, Poreč, Samobor, Labin, Petrinju, Varaždin, Zadar, Krk i mnoga druga mjesta.

Cilj nam je da ova inicijativa u budućnosti aktivira još više hrvatskih gradova i općina, te da na taj način povežemo cijelu Hrvatsku.

Jedinstveni logo #BeActive s godinama je postao prepoznatljiv u javnosti, a često možemo vidjeti sportaše i rekreativce na sportskim terenima kako nose majice s ovim logotipom.

Europskom tjednu sporta svake godine javno potporu daje i sve veći broj profesionalnih sportaša. Samo neki od ambasadora ETS-a dosad su bili Marin Čilić, Petar Metličić, Donna Vekić, Ana Konjuh, Dario Šarić, Dina Levačić, Ivica Kostelić, Robert Seligman, Samanta Fabris, Maida Arslanagić, Maro Joković, Dino Sinovčić, Bruno Petković, Dejan Lovren, Filip Ude, Antonija Sandrić, Damir Martin.

Ove će godine osmo izdanje Europskog tjedna sporta biti još veće i zanimljivije nego dosadašnja. Već sada pozivamo građane, ali i sportske klubova i organizacije, kao i tijela lokalne samouprave da se pripreme te uključe u aktivnosti ili da sami smisle i organiziraju aktivnosti u svom okruženju.

Prisjetimo se dosadašnjih najboljih trenutaka Europskog tjedna sporta kroz fotografije.