Objavljeno, 04. listopada 2021.

Zagreb, Čakovec, Varaždin, Vinkovci, Petrinja, Sisak, Čepin, Virovitica, Rijeka, Zadar, Split, Ploče i mnogi drugi organizirali su rekordnih 148 događanja u sklopu Europskog tjedna sporta 2021.

Sedmi Europski tjedan sporta uz brojna događanja potaknuo je i ove godine veliki broj hrvatskih građana na tjelesnu aktivnost.

U tjednu koji se održava od 23. do 30. rujna svake godine u svim zemljama Europske unije u Hrvatskoj je organizirano čak rekordnih 148 događanja, od kojih su osam bili izravno organizirani od Ministarstva turizma i sporta, kao nacionalnog koordinatora cijelog projekta.

„Bavljenje tjelesnom aktivnošću jedan je od najlakših, ali i najljepših načina brige o našem zdravlju i upravo tu poruku šaljemo danas s Europskog trga. Ipak pokazatelji o tome koliko se kao nacija bavimo tjelesnom aktivnošću nisu dobri. Iz tog razloga kontinuirano poduzimamo aktivnosti kako bismo svima omogućili bavljenje tjelesnom aktivnošću. Zahvaljujem svim našim partnerima, koji su se i ove godine uključili u Europski tjedan sporta, kao i našim ambasadorima koji su nam inspiracija za aktivniji i zdraviji život“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na Otvorenju Europskog tjedna sporta 2021. na Europskom trgu.

Kao uvod u Europski tjedan sporta, a nastavno na prošlogodišnje uspješno događanje, održana je jedinstvena multidisciplinarna „Zrmanja triple challenge 2021. Maslenica“. Europski tjedan sporta i ove je godine bio organiziran po Fokus danima, pa je tako Fokus dan Radno mjesto obilježen u sjedištu tvrtke ‘IN2 grupa’ gdje se promicala važnost vježbanja na radnom mjestu. Za stariju populaciju bio je rezerviran Senior dan koji je obilježen u istarskom gradu Labinu u suradnji s lokalnom sportskom i turističkom zajednicom grada Labina s ciljem uključivanja građana starije životne dobi u sve oblike tjelesne aktivnosti. Školski dan obilježen je u gradu Petrinji gdje je dvjestotinjak učenika osnovnih škola iz Sisačko – moslavačke županije sudjelovalo u sportskim aktivnostima. Smijehom, veseljem i plesom obilježili su Školski dan, a sve sa zajedničkim motivom – pokazati Hrvatskoj kako se i najmlađi tijekom cijele godine pod vodstvom svojih trenera i učitelja bave sportom i tjelesnom aktivnošću. Također, održan je i #BeActive Night u Čakovcu, sjedištu Europske regije sporta za 2022. godinu. Zvjezdano nebo, Čakovečki treneri i Međimurske plesne skupine pokrenuli su u subotu 25. rujna Perivoj Zrinski u gradu Čakovcu.

Sportski klubovi, fitness centri, sportske udruge i brojni sportaši dali su podršku ovogodišnjem Europskom tjednu sporta, a posebnu važnost pridali su mu ovogodišnji ambasadori sportaši: Ana Konjuh i Filip Ude.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se provodi u svim zemljama u EU, a u Hrvatskoj se održala u organizaciji Ministarstva turizma i sporta s brojnim sportsko-rekreativnim aktivnostima posvećenim svim spolovima, svim dobnim skupinama te osobama s invaliditetom.