Objavljeno, 09. siječnja 2020.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se 2019. godine održala peti put

S više od 45.000 sudionika, 28 športskih događanja, uključenim školarcima, mladima, ali i ljudima starije životne dobi u gradovima diljem Hrvatske, ovogodišnji Europski tjedan sporta u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport najuspješniji je u posljednjih pet godina.

Veliko otvorenje Europskog tjedna sporta održano je 21. rujna na Europskom trgu u Zagrebu, a više od 15.000 sudionika okušalo se u raznovrsnim športovima od nogometa do kung fu-a. Glavno događanje Otvorenja bila je 5 i 10 kilometara duga #BeActive utrka građana čija je ruta prolazila samim središtem grada Zagreba. Najmlađi su pokazali svoje športske vještine u malom nogometu i košarci gdje su, u sklopu projekta School Sport Grounds CPR, oživjeli igrališta na Tuškancu i Šalati.

Zagrebački park Maksimir je bio domaćin novine Senior dan gdje su osobe starije životne dobi dokazali kako prepreka u tjelesnoj aktivnosti nema i da su godine samo broj.
Školski dan održan je u duhu fair-playa povezavši poruku o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću, ali i važnosti korektnog i pristojnog ponašanja i navijanja.
Tvrtke diljem Hrvatske obilježile su dan Radno mjesto, a za taj dan zaposlenici tvrtke Nestle pretvorili su svoje urede u vježbališta,a računala zamijenili športskim rekvizitima.
Završnica ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta, spektakularno vježbanje pod zvijezdama naziva “BeActive Night” održala se na Zadarskoj rivi Morske orgulje i Pozdrav Suncu gdje su sudionici vježbali pod stručnim okom zadarskih trenera, a u pauzama uživali u programu zadarskih plesnih skupina.

Naposljetku, najaktivniji pojedinci i organizacije u 2019. godini nagrađeni su #BeCROactive nagradama koje su se i ove godine dodjeljivale u 3 kategorije. Laskavu titulu Lokalni heroj odnio je omiljeni hrvatski trener Mario Mlinarić, najaktivnije Radno mjesto bila je tvrtka Nestle Adriatic d.o.o., a nagrada u kategoriji obrazovanje pripala je vrtiću “Dječji svijet” iz Varaždina koji mališane već 8 godina upoznaje s prednostima tjelesne aktivnosti u prirodi provodeći program planinarenja.