Objavljeno, 20. prosinca 2021.

Ministarstvo turizma i sporta nagradilo je najaktivnijeg pojedinca, radnu i obrazovnu ustanovu te projekt socijalne uključenosti na svečanoj dodjeli #BeCROactive nagrada u sklopu projekta Europski tjedan sporta

Zagreb, 17. prosinca 2021. – Sedmo izdanje projekta Europski tjedan sporta obilježilo je rekordnih 160 događanja organizirana pod parolom #BeActive. Aktivno je bilo više od 40 000 hrvatskih građana i građanki, a kao kruna ovogodišnjeg Tjedna nacionalni koordinator Ministarstvo turizma i sporta nagradio je najaktivnije pojedince, radnu i obrazovnu ustanovu te projekt socijalne uključenosti.

„ U sklopu Europskog tjedna sporta, svi građani imaju prilike besplatno se baviti tjelesnom aktivnošću diljem zemlje na mnogim lokacijama, a upravo na taj način želimo potaknuti svijest građana o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću. Ministarstvo turizma i sporta u posljednjih je pet godina pokrenulo i nadogradilo niz aktivnosti kako bi se poboljšali uvjeti bavljenja tjelesnom aktivnošću te u suradnji s nadležnim institucijama propisalo niz mjera kojima se nastoji potaknuti građane na aktivniji životni stil.” – poručio je državni tajnik Tomislav Družak.

Profesor geografije i novinar Domagoj Jakopović Ribafish ovogodišnji je Lokalni heroj koji uz pomoću trogodišnjeg projekta RokOtok ukazuje na važnost brige o okolišu te druženju i aktivnom životu i prirodi. Tijekom projekta RokOtok, Ribafish će otplivati do svakog hrvatskog otoka, a velika završnica projekta očekuje se u ljeto 2022. godine kada će preplivati posljednjih 16 otoka od Vira do Krka.

Titula najaktivnije škole u Hrvatskoj odlazi u ruke Katoličke osnovne škole u Požegi. Mali Slavonci od najranije dobi razvijaju svoje motoričke sposobnosti pomoću nekoliko sportskih projekata koje im njihova škola nudi. U školi djeluje planinarska sekcija „Pegaz“, Mala škola plivanja, Mala škola tenisa te uz pomoć gimnastike razvijaju eksplozivnost, agilnost, brzinu i izdržljivost. Učenici se upoznaju sa sportom za slijepe i slabovidne Goalball, tijekom zimskih mjeseci kližu i uče skijat u zimskoj školi skijanja „Petar Barbarić“, a 2019. godine na školi je instalirana umjetna stijena visine 13 metara gdje učenici ove osnovne  škole razvijaju motoriku, snagu, i koordinaciju pokreta.

Sportske aktivnosti u tvrtki INA s.d.d. važan su dio kulture kompanije već dugi niz godina. Platforma INA beneFIT mjesto je na kojem radnici svakodnevno imaju mogućnost saznati relevantne i raznolike informacije iz područja cjelovite dobrobiti, uključujući savjete o zdravlju i važnosti rekreacije te ostvariti brojne pogodnosti poput usluga fitnes centara, teretana i sportskih klubova, najam sportskih terena te kupovinu sportske opreme. Zbog velikog uspjeha aplikacije, tvrtka INA organizira i projekt INA bikeZONA koji je prepoznat na europskoj razini dobivši certifikat „Poslodavac prijatelj bicikliranja“ te projekt #INAbrine o vama – Vježbaj s poznatim sportašima.

Nova #BeCROactive kategorija Socijalna uključenost teži prepoznavanju projekata kojima se socijalno osjetljivim skupinama omogućuje integracija u društvo kroz sport. Prvi projekt nagrađen u ovoj kategoriji je projekt Sportsko rekreativnog društva MAARS HandbALL IN. Kroz program jednako se potiču i djevojčice i dječaci bez obzira na stupanj invaliditeta. Svi treniraju zajedno u mješovitim skupinama koje su podijeljene prema sposobnosti djece. Fokus projekta je na jačanju njihovog samopouzdanja i samopoštovanja, ako u poboljšanja njihovih psihofizičkih i kognitivnih sposobnosti kako bi mogli uspješno svladati svoje svakodnevne izazove.

Ovogodišnje sedmo izdanje Europskog tjedna sporta održalo se u terminu od 23. do 30. rujna, a svi događaji odvijali su se uz strogo poštivanje mjera i preporuka nadležnih institucija. Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator projekta, kao uvod u Tjedan organiziralo je jedinstvenu utrku kanjonom rijeke Zrmanje #BeActive triple challegne Maslenica. Europski tjedan sporta započeo je velikim otvorenjem na zagrebačkom Europskom trgu, a vježbanjem na radnom mjestu pokrenuo zaposlenike tvrtke IN2. Tjedan je nastavljen događanjem #BeActive Night u središnjici Europske regije sporta za 2022. godinu Gradu Čakovcu, Nacionalnim danom na RSC Jarun u Zagrebu, vježbanjem za osobe starije životne dobi u Labinu, novitetom #BeActiveAtHome te vježbanjem za najmlađe u Petrinji, a tradicionalno je završen stručnom konferencijom.