Objavljeno, 22. prosinca 2018.

Uz športsko zabavni program, zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija i profesionalni nogometaš NK Dinamo Bruno Petković uručili su #BeCROactive nagrade za najaktivnije u kategorijama Obrazovanje, Radno mjesto i Lokalni junak/junakinja u sklopu Europskog tjedna sporta. Ovom prigodom svečano su uručeni i ugovori za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda temeljem Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”

Zagreb, 21. prosinca 2018. – Veselo športsko društvo okupilo se jutros u zagrebačkom Matis Absolut Loungeu kako bi čestitali dobitnicima prvih #BeCROactive nagrada. Osim dodjele #BeCROactive nagrada, ovom prilikom svečano su uručeni i ugovori za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda temeljem Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport”. Ugovore su uz, Krešimira Šamiju, zamjenika državne tajnice za šport, uručili Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Luka Bogdan, predstavnik Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Navedeni Javni poziv, čiji je moto „Zajedno u športu za jednakost u životu“, prvi je javni poziv u Hrvatskoj financiran iz europskih sredstava namijenjenih športu s ciljem poboljšanja dostupnosti športsko-rekreativnih sadržaja osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“, investicijskog prioriteta 9.i. „Aktivna uključenost, uključujući s ciljem promicanja jednakih mogućnosti te aktivnog sudjelovanja i poboljšanja zapošljivosti“, te specifičnog cilja 9.i.1.“Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina i borba protiv svih oblika diskriminacije“.

Kroz projekte odobrene temeljem ovog poziva omogućit će se bavljenje športom većem broju ljudi, neovisno o njihovim materijalnim ili tjelesnim mogućnostima, a do sada je odobreno ukupno 44 projekata u vrijednosti od 49.077.501,70 kn od ukupno raspoloživih sredstava Poziva koja iznose 100.000.000,00 kuna. Temeljem Odluke o financiranju dodijeljeno je još 24 Ugovora, a danas je svečano uručeno njih 19. Bespovratna sredstva, na koja su svojom prijavom prava ostvarili potpisnici ugovora, vjerujemo bit će značajna prilikom popularizacije športa među ugroženim skupinama.

Europski tjedan sporta, projekt Europske komisije koji je već četvrtu godinu zaredom obilježen u Hrvatskoj u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport usmjeren je na poticanje sudjelovanja građana u športu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Ovom prilikom nagrađeni su najaktivniji sudionici na nacionalnoj razini kroz tri kategorije: Obrazovanje, Radno mjesto i Lokalni junak/junakinja.

#BeCROactive nagrada u kategoriji Obrazovanje otišla je na otok Cres gdje je Osnovna škola Frane Petrića u suradnji s jedriličarskim klubom Reful svojim učenicima pružila je mogućnost odabira izbornog predmeta Jedrenje. Već treću godinu zaredom program odabire oko 30% učenika u dobi od 10 do 15 godina što ukupno čini 30 polaznika. Program se provodi tijekom školske godine i vodi ga profesor tjelesne kulture, a potrebnu opremu osigurava jedriličarski klub Reful kao udruga građana.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ove je godine osvojio nagradu za najaktivnije Radno mjesto. Trenerica Iva Morandini, ujedno i zaposlenica fakultetske knjižnice, inicirala je obilježavanje fokus dana Radno mjesto Europskog tjedna sporta kroz prigodno vježbanje u knjižnici na mini trampolinima. Time su zaposlenici Filozofskog fakulteta imali mogućnost baviti se tjelesnom aktivnošću i podići svijest o važnosti iste za zdravlje.

#BeCROactive Lokalna junjakinja ove godine je Snježana Panjkret, trenerica fitnessa koja sudjeluje kao izlagač od samog početka projekta Europski tjedan sporta. Poticanjem građana na aktivan i zdrav život Snježana uspješno širi poruku o važnosti bavljenjem tjelesnom aktivnošću što je i jedan od ciljeva Europskog tjedna sporta. Posljednje dvije godine Snježana organizira i vježbanje za zaposlenike u sklopu fokus dana Radno mjesto. Istaknula se kao energična i pozitivna osoba predana trenerskom pozivu koji ostvarujete vodeći Jump In polaznike. Tijekom sedam godina kroz Jump In je prošlo 400-tinjak ljudi koji su potaknuti da se brinu o sebi i svojem zdravlju kroz različitu tjelesnu aktivnost. Osim vođenja vježbanjau Jump In-u, Snježana je, u sklopu „Sporta za sve“ – Zagrebačkog saveza sportske rekreacije provodila programe Aquaaerobika na bazenima u Zagrebu. A uz sve navedeno, već je pet godina aktivni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračani, i među rijetkim je ženama u Hrvatskoj osposobljena za Spašavanje u ruševinama.