Objavljeno, 14. lipnja 2018.

10. lipnja 2018. godine

Pod sloganom „Zajedno u športu za jednakost u životu“, 10. lipnja na zagrebačkom Jarunu predstavljen je 50 milijuna kuna vrijedan Javni poziv Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport.

„Sretni smo jer smo po prvi puta osmislili javni poziv financiran iz europskih sredstava namijenjen športu i na ovaj način želimo omogućiti jednako dostupne športsko rekreativne sadržaje i osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju i onoj u riziku od socijalne isključenosti. Zahvaljujem Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Zakladi za razvoj civilnoga društva s kojima smo zajedno realizirali ovaj Javni poziv i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata“, rekla je državna tajnica za šport Janica Kostelić.

Uz nju, Javni poziv predstavili su i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u pratnji državne tajnice Katarine Ivanković-Knežević te u ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku državna tajnica Margareta Mađerić.

Mnoštvo športskih udruga, vrhunskih športaša poput braće Sinković i rukometaša Igora Vorija i Ivana Stevanovića, kao i športaša rekreativaca, u nedjeljno popodne na Jarunu došli su pružiti podršku ovom projektu te se informirati o mogućnostima prijave na Javni poziv. Prihvatljivi prijavitelji moći će se prijaviti za dodjelu sredstava kroz otvoreni trajni poziv, odnosno tako dugo dok se ne potroše predviđena sredstva. Ciljne skupine ovog Javnog poziva su djeca i mladi u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti, a to su djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni ili korisnici dječjeg doplatka, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji ili iz obitelji s troje ili više djece, djeca i mladi s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju te mladi koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno ekonomskog statusa ili nezaposleni, zatim osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Kroz Javni poziv financirat će se aktivnosti povećanja dostupnosti besplatnih športskih aktivnosti za djecu i mlade u dobi do 29 godina u riziku od socijalne isključenosti te aktivnosti unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju kroz poboljšanje pristupa i sudjelovanje u športskim aktivnostima.

Planirano trajanje pojedinog projekta je minimalno 12, a maksimalno 36 mjeseci, a vrijednost pojedinog projekta iznosi od 150.000,00 do 1.000.000,00 kuna za projekte bez infrastrukturnih zahvata ili od 400.000,00 do 1.500.000,00 kuna za projekte koji uključuju infrastrukturne zahvate.

„Želimo šport približiti svima, jer nam bavljenje športom može donijeti puno toga dobroga. Na ovaj način moći će se osigurati optimalni uvjeti za veliki broj djece kako bi unatoč svim nedaćama koje su ih snašle u životu mogli uživati u športu“, dodala je Kostelić.

Nakon predstavljanja Javnog poziva u športskom dijelu programa sudjelovali su Kajak kanu klub Matija Ljubek u suradnji udrugom Leksa, Kajak kanu klub Zagreb, Ragbi klub Zagreb, Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce, Hrvatski paraolimpijski odbor, Softball klub Princ, Plivački klub Natator, Karate klub Alfa, Udruga Down Zagreb u suradnji s Taekwondo klubom Čigra te Modus klub za neprihvatljivo ponašanje djece. Osim prezentacije, športske udruge su omogućile posjetiteljima pravi doživljaj svog športa: vožnju kanuom, igranje ragbija, softballa, stolonog tenisa, skijanje na rolama i elektronski pikado za slijepe. Naša poznata paraolimpijka Ana Sršen sa svojim malim plivačima pokazala je kako ne postoje prepreke za bavljenjem ovim športom, a za zdravi obrok malih športaša pobrinula se Hrvatska poljoprivredna agencija.

Iznimno smo ponosni što smo bili dio događanja poput navedenog, gdje smo naučili da nikakav fizički ili socijalni nedostatak ne smije biti prepreka djeci i mladima u bavljenju športom koji ih veseli. Podupiremo plemeniti cilj ovog natječaja i nadamo se kako će uistinu donjeti pozitivnu promjenu gdje je najpotrebnije. Prijavu za natječaj možete pronaći na LINKU.