Središnji nacionalni događaj Eurpskog tjedna sporta održat će se 23. rujna 2017. Na zagrebačkom Jarunu, jednoj od najvećih zelenih površina u gradu. Ovogodišnje događanje upoznat će javnost sa novim športovima, što će građanima omogućiti da se okušaju u svim starim i novim aktivnostima.

U događanju će sudjelovati visoki predstavnici poput državne tajnice za šport, predstavnika krovnih športskih organizacija, partneri ETS-a, te ambasadori projekta. Na Jarunu, u Športskom selu, Hrvatski olimpijski odbor, športski savezi, organizacije i sl. imat će ulogu u demonstraciji športskih aktivnosti koje će građani moći isprobati te će također, u suradnji sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom, i građani s invaliditetom moći isprobati njima prilagođene sportove.

Aktivnosti će započeti u 10 i trajati do 18 sati, a odvijat će se u planski raspoređenim prostorima:

1. Dječji Kutak

 • druženje s ambasadorima projekta;
 • druženje i igra s maskotom projekta;
 • igraonice na otvorenom (posebne dječje igraonice za vanjsko korištenje te igraonica na napuhavanje;

Naravno, posebna pozornost bit će na dječjoj sigurnosti; djeca će trebati biti u pratnji roditelja ili učitelja.

2. Zdravi Kutak

 • Temeljna svrha ovog kutka jest naglašavanje važnosti zdravog načina života. Naglasak će biti na zdravoj prehrani kao faktoru koji nesumnjivo utječe na zdravlje pojedinca.
 • u suradnji s zdravstvenim institucijama i poduzećima, građanima ćemo omogućiti besplatno mjerenje krvnog tlaka, indeks tjelesne mase, postotak masnoće u tijelu, težina, mjerenje mišićne mase na licu mjesta;
 • brošure, knjižice i promo-materijali koji naglašavaju zdravu prehranu također će biti osigurani od strane zdravstvenih institucija i poduzeća iz tog područja poslovanja.

3. Kutak za izazove

 • Posjetitelji će moći testirati svoju izdržljivost i vještine u pomno planiranim aktivnostima poput skakanja, trčanja i bacanja. Ove aktivnosti će biti osmišljene s ciljem da izmjere fizičke mogućnosti na zabavan način;
 • imati priliku testirati svoje vještine u slobodnom penjanju koje će biti organizirano u suradnji sa lokalnim klubom;
 • imati priliku natjecati se u biciklističkoj utrci, nogometu, košarci, rukometu, tenisu i sličnim turnirima, a registracijski obrasci bit će dostupni na internetskoj stranici.

4. Prezentacijski kutak

 • Ovaj kutak posjetiteljima će pružit priliku da se informiraju o širokoj paleti mogućnosti za uključivanje u aktivnosti povezane sa športom, ali da nauče nešto i o važnosti zdravog načina života. Više od 50 organizacija iz različitih područja bit će uključeno u ovaj dio događaja.
 • Športski klubovi i savezi imat će priliku prezentirati svoje aktivnosti, a posjetitelji će moći sudjelovati u prezentacijama športova poput juda, taekwondoa, streličarstva, karatea, gimnastike, atletike, jahanja i slično. Osim toga, prezentirat ćemo i netradicionalne sportove poput parkoura, capoeire, samboa i slično.

5. Rekreacijski Kutak

 • Aktivnosti koje će pružiti rekreacijski kutak bit će vođene od strane profesionalaca i stručnjaka s iskustvom u sličnim projektima (zumba, pilates, yoga, cheerleading i slično).

S obzirom na to da Hrvatski školski sportski savez (u daljnjem tekstu HŠSS) svake godine u svibnju organizira državna školska natjecanja, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i HŠSS, Središnji državni ured za šport pozvat će škole pobjednike natjecanja (cca 48 škola) da sudjeluju u svim aktivnostima događaja.

U okviru Europskog tjedna sporta Uskoro ćete se moći prijaviti i na UTRKU građana.

Uskoro više informacija!